Some Factors of Registers Preference by Students of Universitas Bina Darma Palembang

Abstract: Spoken language will always be interesting and attracting to discuss. It has many dimensions which can be investigated into detail. This study investigated some factors of registers preference by the students of Universitas Bina Darma. The samples were taken from Pendidikan Bahasa Indonesia students, Fakultas Keguruan dan Ilmu Pendidikan who are taking their English subject at English Language Centre Universitas Bina Darma. They were twenty nine students – three male and twenty six female. The data were taken from questionnaire. It was found that there are six factors which contribute to the students‟ registers preference. They are age, situation, addressee, social status, gender/sex, and topic.

Keywords: Dimensions, Registers, and Registers Preference

Abstrak: Bahasa lisan selalu menjadi objek yang menarik untuk dibahas. Banyak dimensi yang dapat dikaji menjadi sangat detil dalam sebuah ujaran pada bahasa lisan. Penelitian ini menelaah beberapa faktor yang mempengaruhi pemilihan bahasa oleh mahasiswa Universitas Bina Darma. Sampel penelitian diambil dari mahasiswa Pendidikan Bahasa Indonesia, Fakultas Pendidikan dan Ilmu Keguruan Universitas Bina Darma yang sedang mengikuti perkuliahan di Lembaga Bahasa Universitas Bina Darma. Sampel terdiri dari dua puluh sembilan mahasiswa – tiga laki-laki dan dua puluh enam perempuan. Data diambil dari kuesioner. Ditemukan ada enam faktor yang mempengaruhi mahasiswa memilih penggunaan bahasa mereka, yaitu umur, situasi, pendengar, status sosial, jenis kelamin, dan topik pembicaraan.

Kata kunci: Dimensi-dimensi, Register-register, dan Pilihan Register-register

Download file here